Meten aan luchtkwaliteit bij scholen biedt inzicht
Deze week is uitgebreid in het nieuws dat schone lucht op scholen een belangrijke voorwaarde is voor de gezondheid van onze kinderen.Het Astmafonds heeft kenbaar gemaakt dat zij vindt dat scholen nooit dicht langs drukke wegen zouden mogen staan. Het is het Astmafonds een doorn in het oog dat er geen regelgeving is, die voorkomt dat zelfs nieuwe scholen nog op dergelijke plekken gebouwd worden.
De bezorgdheid over schone lucht op scholen betekent dat iedereen graag wil weten hoe het precies zit met die luchtkwaliteit bij de school van zijn of haar kind. De resultaten van modelberekeningen, die gemeenten standaard hebben om die luchtkwaliteit rond drukke wegen te bepalen, bieden hiervoor maar deels een antwoord. Een antwoord dat ook weer veel vragen blijkt op te roepen.
Ter plekke metingen uitvoeren kan erg nuttig zijn. DGMR heeft voor dergelijke metingen in samenwerking met Geluidsnet een moderne oplossing beschikbaar. Namelijk het onbemand kunnen bepalen van de luchtkwaliteit. Meetwaarden komen dan direct beschikbaar van de luchtverontreiniging die er voor de volksgezondheid toe doet. Met deze meetwaarden zijn modelberekeningen te verifiëren en is inzicht te krijgen in de variatie van de luchtkwaliteit tijdens schooltijden, een ochtendspits, een speelkwartier of die stille zondagmorgen.
De onbemande meetstations maken het dus mogelijk de werkelijkheid van minuut tot minuut te volgen, en zijn daarbij ook op afstand te raadplegen. De meetgegevens zijn namelijk ‘real-time’ via internet in te zien. Dat maakt het voor een gemeente of een GGD mogelijk om ‘mee te kijken’ en informatie over de luchtkwaliteit op meerdere locaties tegelijkertijd te verzamelen. Dat biedt onder andere de mogelijkheid duidelijkheid te bieden welke oorzaak of bron zorgt voor slechte luchtkwaliteit.
Het is voor scholen overigens zaak ook in de school zelf de luchtkwaliteit goed in de gaten te houden. Dat kan via metingen door DGMR worden ondersteund, gevolgd door een advies over de manier waarop het binnenklimaat optimaal wordt.
Vraag voor meer informatie over:
Luchtkwaliteit en gezondheid: Hugo van Belois T 026-351 21 41
GELUIDSNET, metingen buitenlucht: Ron Maas T 070-350 39 99
Advisering binnenlucht: Frank Lambregts T 026-351 21 41